lite forskningar kring fettisdagen

Fettisdagen (den feta tisdagen[1]) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”.

Hur det ska uttalas är en aning kontroversiellt, sannolikt för att ordet, enligt svenska stavningsregler, kan ha bildats av antingen fet-tisdagen eller fett-tisdagen. Vissa kallar även dagen "fettis-dagen".

Sammanfattning på normal SVENSKA kan tolkas ungefär såhär: den 20 februari käkar vi feta semlor som endast ska innehålla massa mjöööl, grädde och mandelmassa. Traditionen kommer från att man tryckte i sig denna feta jävla bulle efter fastan (som man hade förr. ni kanske inte ens vet vad det är, alla oallmänbildade ungar som lever nu. Man åt inte på lång tid. hajar ni, THEY DIDN'T ATE/EAT or whatever.) Man uttalar det olika.. Smaken är som baken liksom. DELAD! (hah, den hade ni inte hört förut.. )

Så, käka en semla och va glad att vi slipper fasta!

(källor: Det första stycket kom från Wikipedia, resten kom från min egen hjärna..)


Kommentarer
Postat av: Anonym

mycket bra att du skriver källa. mycket bra, det blir plus i kanten på det!

2007-02-19 @ 21:11:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback