Tema-inlägg: FRUKOST!

Många människor äter inte frukost på morgonen. Det kan bero på olika saker; att man inte kan äta på morgonen, man är inte sugen, man vill banta, man hinner inte etc.

     Dock förstår jag mig inte på sånt, hur kan man INTE vara sugen på mornarna? Jag är till och med sugen på frukost på kvällen när jag går och lägger mig och längtar tills jag somnar och får vakna och gå upp och äta frukost. Frukost är mitt bästa mål på dagen!

     Jag ska nu ge er lite sanningar om frukost, hur viktig den är, hur mycket man inte bör hoppa över den!

  

För er som inte är sugna på morgonen: Man behöver inte äta det första man gör på morgonen utan man kan vänta lite med frukosten, men man bör då ändå kanske se över sitt dygn. Sover du tillräckligt? Man har svårare att äta om man är trött. Har du ätit sent på kvällen? Det kan leda till en minskad aptit på morgonen.

     Det tar ofta några veckor att få in en ny vana. Ska man börja äta frukost på morgonen så gör det successivt så kommer ni få in det som en normal grej varje morgon.

  

För er som vill banta: Att äta frukost gör en smal. Det är vetenskapligt bevisat att de som äter frukost har lägre BMI än dom som hoppar över den. De som äter frukost intar färre kalorier under dagen om de äter en näringsrik frukost. Det är ju mycket svårare att motstå kakfatet om magen ät tom och blodsockernivån ligger långt nere.


För er som inte hinner: Ta er tid! Efter natten behöver glukosnivån i blodet öka för att hjärnan ska få energi. Utan energin är hjärnan inte lika alert, det tar längre tid att minnas saker och uppfattningsförmåga samt reaktionsförmågan försämras. Den mentala prestationsförmågan påverkas av hur hungriga vi är. Studier har visat att ju hungrigare en person är desto sämre blir den mentala prestationsförmågan.

     Ni som inte har tid att äta frukost har det antagligen inte för att ni ska iväg och jobba eller gå i skolan, men hoppar ni över frukosten är ni inte alls lika snabba i skallen och kan prestera lika mycket som ni vill än om ni hade tagit er tiden och ätit frukost.


En bra frukost: Den ska ha ett högt innehåll av kolhydrater och lågt innehåll av fett. Kolhydraterna höjer din blodsockernivå vilket leder till att du känner dig piggare och mätt under förmiddagen. De fyller även på muskelförråden vilket ger dig extra kraft för att till exempel cykla till jobbet eller skolan på morgonen. 20-25 % av ditt totala kaloriintag bör komma från frukosten.


För att få in bra frukostvanor:

  • Tag dig tid. Ställ klockan en kvart tidigare så att du undviker stress. Vid stress är det nämligen väldigt svårt att äta. Lugn och ro.
  • Ät det du tycker om. Det är bättre att du äter någonting än ingenting. Kan du bara dricka är det bättre att du dricker en fruktdrink eller mjölkdrink än att du inte får i dig någonting. Att endast dricka Coca-Cola eller kaffe är dock inte så bra för vare sig magen eller humöret.
  • Sätt dig ner vid frukostbordet. Har du barn är det viktigt att du själv sitter med och äter. Springer du omkring förstår inte barnet varför det skall sitta snällt och äta.
  • Ät kolhydrater. Bra kolhydrater får du genom att äta, flingor, müsli, bröd, mjölk, gröt och frukt.
  • Om du inte hinner eller kan äta frukost, tag med dig ett par smörgåsar som du kan äta under förmiddagsfikat.
Frukost är en bra vana, kom ihåg det!


Kommentarer
Postat av: Helle

ojoj nu ska ja slagga så ja kan vakna och verkligen njuuuuta av frukosten imorn! ha så kuligt på landet! glöm dock inte parlamentet på SÖNDAG FFS!

2008-04-26 @ 00:33:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback