30 nov Söndag: TEMA-inlägg SÖMN!

Det finns något som kallas insomni vilket innebär svårigheter att somna, tidigt uppvaknande eller många uppvaknanden under natten. Ett program baserat på kognitiv beteendeterapi (KBT) kan köpas på Apoteket om man känner sig i riskzonen.

Undvik filmer, dataspel och böcker som är väldigt spännande på kvällen, det gör att man blir uppvarvad.
Gör något som du tycker är avslappnande, tex lyssna på musik, lös korsord eller läs.
Om du tittar på TV kan det göra dig sömnig, men det kan också göra att du fastnar i TV-tittandet.
Se till att det är mörkt, svalt och tyst där du ska sova.
Ta pauser under dagen då du slappnar av (och därmed sorterar hjärnan intryck) så slipper hjärnan sortera alla intryck från dagen under kvällen.
Motion och rörelse under dagen gör att man somnar lättare på kvällen.

Här kan du göra ett sömntest och se om du lider av sömnproblem.

Man kan även köpa avslappnande luktoljor (så som vallmo och liknande) och ha vid sängen, samt en sovmask om man inte får det helt mörkt i rummet.



Var också noga med att stänga av alla elektronisk utrustning när du ska sova som dator, TV, mobil och radio (om du inte lyssnar på avslappnande musik). Sådana saker kan störa dig när du ska sova och kan komma att bli stressmoment.

Jag själv stänger av mobilen varje kväll ("Men tänk om det händer något, tänk om någon måste ringa". Ja men låt dom göra det då. Om någon skulle hålla på att dö eller likande så ringer dom nog 112 i första taget, och skulle det vara någon som behöver prata så sätter du ju på mobilen direkt på morgonen då du lätt kan ringa upp.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback