28 sept Söndag: Lagar enligt Torah

Lagar och regler enligt judendomens heliga skrift Torah:

Hur ser man på kvinnan?
Kvinnan är bittrare än döden, lömsk och luraktig (inte konstigt att kvinnan har det sämre ställt i dagens samhälle)

Människosyn:
Man föds ond men följer man guds lagar kan man bli god (föds ond? okej)

Straff för:
*Otrohet-  prövning sker för kvinnan om det finns ett vittne. Hon får läsa en besvärjelse och dricka vatten. Påverkas hos negativt av detta är hon skyldig. Vid skyldighet bestaffas både kvinnan och mannen som begick sexakten med döden.
*Tidelag- mannen eller kvinnan som har sex med ett djur ska straffas med döden, likaså djuret (sen när har djuret gjort något fel?)
*Våldtäkt- Våldtäkt i stan med trolovad kvinna leder till stening till döds för båda, utanför stan straffas endast mannen med döden (det var väl lite klokare att endast mannen straffas kanske..). Våldtar man en icke trolovad kvinna måste man betala böter till kvinnan pappa och sedan ska mannen gifta sig med kvinnan (är det inte nog att mannen våldtar kvinnan, sedan ska kvinnan tvingas vara gift med svinet också.)

Svågerplikt:
Om två bröder bor tillsammans och den ene dör så skall han som är i liv ta broderns hustru till sin egen och ligga med henne (incest?). Den son som hon då föder ska döpas efter den döde brodern, så hans namn inte försvinner (lite halv-läskigt att hustrun ska föda en son med sin döde mans bror och sedan döpa barnet till samma namn som sin döde man).  Om inte brodern vill gifta sig med henne ska hon ta av honom skon och spotta honom i ansiktet (eh okej).

Renhetslagar:
När en kvinna föder ett barn är hon oren mellan 7-14 dagar och ska sedan vänta mellan 33-66 dagar på att sin reningsprocess ska bli klar (sen när klassas man som oren och får inte röra vid heliga saker när man fött en guds gåva, en människa).

Lagen om orena flytningar:
Om en man eller en kvinna har haft orena flytningar kommer allt den rör vid att bli orent. (Mannen har orena flytningar? Okej att kvinnor kan ha det men hur går det till när en man har det? är det att han får utlösning?)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback