26 sept Fredag: Dagens nyheter

Jag tänkte införa en ny program-punkt på min blogg: Dagens nyheter! Här ska jag sumera dagens, enligt mig, viktigaste nyheter.

Dagens huvudpunkter:

  • FRA-lagen ska ändras
    Fredrik Reinfeld tillsammans med försvarsministern har gått ut och sagt att lagen skall ändras. Och det är ingen liten ändring.. De har i princip satt ihop en helt ny lad. Man har ändrat den nystiftade FRA-lagen från grunden, på 15 punkter.

    Bland annat ska en särskilt domstol fastställa vad FRA får spana på, där även regeringens önskemål på spaning ska granskas. Man kommer inte att spana på uppdrag av Säpo eller annan polismyndighet. Ingen inrikestrafik på nätet ska få granskas och spaningen ska begränsas till vissa "trafikstråk". Målet med FRA:s spaningen kommer även, enligt folkpartiets talesman, begränsas till enbart "yttre militära hot".

     Så sent som i somras slog den parlamentiska försvarsberedningen fast att det inte finns något militärt hot mot Sverige, så FRA kommer nog ha mycket att göra. Ett misslyckande att stifta en lag som så snabbt kom att ändras. Vi har nu lärt oss att protester ger resultat..
  • Fotbollshuliganismen
    Man ska nu ha noll-tolerans för fotbollshuliganism. Några åtgärder är att derby-matcherna ska spelas på dagtid, ökad legitimationskontroll vid biljettköp, kända huliganer ska ha anmälningstvång på sin hemorts polisstation vid varje matchtillfälle och man ska förändra sekretesslagen som gör det möjligt till ökat utbyte mellan klubbar och poliser.
  • Skolmassakern i Finland
    Finländarna motsätter sig statsministerns uttalande om skärpt vapenlag. Hur kan man motsätta sig det efter vad som har hänt?

    Man har i Sverige gripit en 16-årig pojke som lagt ut hotfull video på internet. Han satt på 12 vapen och mordhot. Ett gymnasium i Västerås fick stängas pga grova mordhot mot skolan och eleverna. I Finland har man gripit flera skolelever som hotat sina skolor med skjutningar. Allt detta efter tisdagens skjutningen i Finland.

    Det sjuka är att denna skolmassaker sätter igång någon slags "trend" och triggar andra att göra samma sak och tänka i samma banor. Ett sjukt samhälle! Eller bara sjuka människor! (Appropå det ska Englas mördare förmodligen få livstid efter en omprövning av hans "psykiska sjuka". Den psykiska störningen existerade alltså inte, men han ville övertyga domstol och oss om att den fanns. Så tro inte att man kan försöka lura till sig psykisk vård. Dödar man någon får man ta sitt straff, hårt!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback